Svenska märken – köp eller hyr

Det finns en stor mängd svenska märken som producerar barnkläder och i en tid då vi gärna konsumerar ekologiskt, hållbart och närproducerat är det värt att titta närmare på de svenska produkterna och jämföra dem med dess utländska konkurrenter. Ofta får de svenska märkena höga betyg i tester som jämför kläder såsom overaller och skor.

Några märken har svenska, eller i alla fall nordiska, namn varför de “självklart” är svenska, till exempel Geggamoja, Busbyxan och Isbjörn of Sweden. Andra märken klingar internationellt och är därför inte lika självklara såsom 8848 Altitude, Cheap Monday och Didriksons. Alla märken tillverkar inte sina kläder i Sverige, även om det ofta började så.

Geggamoja började i en källare

Märket tog sin början i en källare i Enebyberg år 2006 men har sedan dess hunnit flytta då populariteten gjorde att de växte ur sin lokal. Geggamoja fokuserar på ekologiska barnkläder med roliga mönster och funktionalitet. Även om man idag inte tillverkar sina kläder i Sverige arbetar man uteslutande med GOTS-certifierade leverantörer och väljer material som är ekologiska och hållbara. Kläderna kostar kanske lite mer än en del andra märken men då väljer konsumenten också ett märke som inte säljer vilket skit som helst – citerat Geggamoja själva. Det finns dock sätt att hitta kläder av märket Geggamoja lite billigare, bland annat genom Familydeal, en rabattklubb med mängder av olika märken och erbjudanden såsom kläder, larm, mat och inredning. Rabatter för hela familjen.

ebbe

ebbe designar schyssta barnkläder som älskas av såväl barn som vuxna och som är hållbara och skonsamma för miljön. ebbe själva kallar det “sustainable casual fashion” och vill att kläderna ska andas “Scandinavian simplicity”. Miljö och hållbarhet står alltid i fokus, från design till produktion och man arbetar med certifierade fabriker i bland annat Turkiet och Indien. Även prislappen på ebbes kläder är något högre än “mainstream-märkena” men då shoppar man också ekologiskt, av återvunnet material och får ett plagg som är ett hantverk. Prislappen blir dessutom i längden inte högre då man som konsument, vid hållbar konsumtion, får kläder som kan gå i arv i generationer och skulle man tröttna så säljer man på andrahandsmarknaden. Även ebbe återfinns i rabattklubben Familydeal!

Hyr istället för köp

Det går alldeles utmärkt att hyra barnkläder istället för att köpa och det om något är ju miljövänligt och hållbart! Hittar du inte det du söker på Familydeal, eller om du är osäker på vilket märke du faktiskt föredrar, testa att hyra först och köpa sen.

farben-basic