Så säljer du barnkläder online

Alla som har barn vet hur snabbt de växer ur sina kläder och behöver nya. Det resulterar ofta i många kartonger och påsar med kläder som inte används. Det finns dock en stor andrahandsmarknad för barnkläder och det är bra att utnyttja den. När du gör det får du ett extra klirr i kassan och mer plats i garderoberna. Före du börjar sälja kläder online finns det ett par saker som är viktiga att tänka på så att försäljningen ska gå så smidigt som möjligt, både för dig som säljare och för de personer som väljer att köpa kläder av dig. Till en början kan det kännas svårt att hur du ska ta tag i försäljningen och därför är det bra att från första början ha en tydlig plan kring vad du vill få ut av att sälja kläder. Ett tips är att titta runt på olika köp- och säljsidor på nätet för att få en överblick av vad andra tar för priser för de saker de säljer. På det sättet riskerar du inte att ta överbetalt, men inte heller att få ut för lite vinst från din försäljning.

Saker du behöver tänka på

När du säljer saker online är en av de viktigaste sakerna du behöver göra att presentera kläderna med bra bilder. Ingen vill köpa ett plagg som är smutsigt eller sönder. Tänk därför också på att skriva tydliga beskrivningar av produkterna så att alla eventuella köpare vet vad det är de får. Det är också viktigt att tänka på vilka signaler man skickar ut så ge beskrivningarna tid att ta form. Skriv på ett sätt som är lätt säljande men inte riskerar att kränka någon. För att nå en större kundgrupp är det även klokt att inte skriva ut att plaggen är för en flicka eller pojke. Det räcker med att skriva vilken storlek plaggen är i eftersom barn faktiskt kan kläs i vilka typer av plagg som helst och kläderna definierar inte könet. Låt köparen avgöra om plaggen passar för deras barn istället för att du själv ska uppge vilken typ av barn som kan ha kläderna. Du kan sälja kläder på bland annat Blocket och Tradera, men också i Facebookgrupper eller på den populära appen Plick. Välj det forum du känner dig mest bekväm med.

Hur vill du ha betalt?

Något som är viktigt att ha en plan för före du börjar sälja de urvuxna barnkläderna är hur du vill ha betalt. På vissa säljsidor finns det färdiga betalningsverktyg du kan använda som oftast går ut på att köparen betalar på förhand men pengarna betalas inte ut till säljaren före köparen fått sin vara. Många som säljer saker på nätet använder sig också av banköverföringar och Swish. Det finns alltid en risk med att inte begära betalt i förskott. I värsta fall kan köparen strunta i att betala och då står du som säljare utan pengar. Skulle det hända går det att ta kontakt med inkasso för att få hjälp med att driva in betalningen. För att allting ska vara så vattentätt som möjligt är det viktigt att spara eventuella mejlkonversationer, och det är också bra att filma när du skickar iväg paketet om det inte skickas spårbart. Då har du som säljare bevis för att du skickat varan och det gör det svårare för köparen att krångla.