Hitta rätt barnkläder

Barn växer och behöver ofta nya kläder. Det är ofta dyrt och ju äldre barnen blir desto mer vill de av naturliga skäl själva vara med och bestämma över vilka kläder de ska ha på sig. För en dag på förskolan eller fritidshemmet krävs en hel del olika typer av klädesplagg. Det kan var allt ifrån mjuka byxor att leka i inomhus till regnkläder eller vinterstövlar att ha på sig utomhus. Här följer en lista över kläder som de flesta barn kan behöva under sin tid på förskolan eller fritids.

Innekläder

Kläder som barnen har på sig inomhus bör vara sådana som är lätta att röra sig i. På en förskola eller ett fritidshem finns det otroligt många möjligheter till lek och det innebär ofta krypande på golvet eller hoppande i ett kuddrum. Mjuka byxor som är slitstarka, särskilt på knäna, är ofta ett bra val för ett mindre förskolebarn. Det är också bra om byxorna är lätta att ta på och av sig så att barnet klarar av toalettbesök enkelt på egen hand. Äldre barn trivs ofta i jeans eller andra kläder som dessutom är riktigt snygga.

Förutom byxor är kortärmade tröjor och tjockare tröjor nödvändigt. Om det är varmt inomhus och barnet håller sig varmt tack vare aktiva lekar räcker en T-shirt långt. Under kallare årstider behövs också varmare kläder som exempelvis koftor och tröjor. När det gäller varmare tröjor är det en fördel om barnet kan klä på och av sig tröjan på egen hand och med tanke på att pysselhörnor kan innehålla både lim och olika färger är det bra om tröjan tål att tvättas ofta. När du beställer barnkläder på nätet, till exempel hos Johnells, finns tvättråd att se redan innan du beställer plagget så att du lätt kan ha koll på hur kläderna ska skötas för att hålla så länge som möjligt.

Utekläder

Utomhus behövs såklart skor och jacka, men det finns en hel del annat som ibland glöms bort. Om barnet har en skaljacka som skyddar mot vind och regn är det inte säkert att den är så varm, då är en fleecetröja en riktigt bra idé. Väljer du en med blixtlås är det lätt att ta på sig den över andra kläder.

Vattentäta skor är också något som de flesta förskolebarn inte klarar sig utan. När vattenpölarna fylls på är det ofta lockande att hoppa i dem och se vattnet skvätta omkring. I skorna kan barnet med fördel ha på sig raggsockor i ull som håller värmen bra.

Kläder som passar utomhus finns i alla möjliga olika varumärken och för aktiva barn som är ute mycket kan det vara en bra investering att satsa på märken som har en hög kvalitet.

farben-basic