Barnkläder till skolstarten

Föräldrar spenderar närmare 1500 kr per barn inför skolornas start enligt Dagens Handel. Det kan tyckas vara en hissnande summa, inte minst för familjer med flera barn.

Den genomsnittliga kostnaden är närmare bestämt 1436 kr och det är andrahandsmarknaden Tradera som har gjort denna undersökning. Summan täcker kläder, skor, ryggsäckar och vad helst annat som barnen kan tänkas behöva under skoltiden. Om föräldrarna väljer att fokusera på att köpa nya kläder eller märkeskläder blir kostnaden självfallet långt mycket dyrare.

Pappor köper dyrt

 

En intressant iakttagelse är den att det är papporna som i större utsträckning handlar dyra kläder till sina barn. Det verkar som att pappor i största allmänhet inte har lust eller tid att leta efter billigare alternativ så de köper helt enkelt barnkläder och liknande som hänger i butikerna, utan någon större eftertanke.

Mammorna, däremot, handlar billigare kläder i större utsträckning. Det verkar till och med som att många mammor finner en slags stolthet i att lyckas handla bra barnkläder till låga priser.

Populärt att handla begagnat

I Traderas undersökning säger sig varannan förälder köpa begagnade kläder till sina barn inför skolornas start. Det är dock inte så att undersökningen visar hur stor andel av inköpen som faktiskt är begagnade kläder och det går därför inte att säga om dessa föräldrar väljer att enbart köpa ett begagnat plagg eller om de köper ett tiotal begagnade plagg till sina barn.

Ökning med en fjärdedel

Tradera låter dessutom meddela att utbudet av barnkläder inför skolstarten hos deras sajt har ökat med 23 % jämfört med förra årets skolstart. Det är en enorm tillväxt men uttalandet låter inte meddela om ökningen endast kan ses bland barnkläderna eller om den reflekterar tillväxten på hela sajten. Oavsett så visar den tydligt att handel med begagnade kläder ökar i intresse.

Budgettips

Det går att spara rejält med pengar genom att handla begagnade saker men att något är begagnat behöver inte per automatik innebära att det faktiskt har använts. Många av de saker som läggs ut till försäljning är i mycket fint skick där mycket endast har använts några enstaka gånger medan annat är så pass nytt att prislappen fortfarande sitter kvar. Det är ju faktiskt så att de allra flesta någon gång har köpt kläder som sedan har blivit liggande i garderoben utan att användas.

Det finns naturligtvis även mer använda plagg som läggs ut till försäljning men detta brukar reflekteras i ett lägre pris. Tradera uppger att för köparen är köpet en balansgång mellan ett bra pris, en bra kvalitet och att barnkläderna inte ser slitna ut. Som grädde på moset ska kläderna även vara snygga men huruvida något är fint eller inte är ju minst sagt en smaksak och därmed går det mesta att sälja.

farben-basic